Verslag clubweekend Winterberg (1 t/m 3 oktober 2021)

Veel animo

Winterberg en Dirty Hill zijn een goede match, zo bleek tijdens het tweede clubweekend in deze wintersportplaats die het in de zomer vooral van wandelaars en mtb’ers moet hebben. Twee jaar geleden, in juni 2019, waren we er voor het eerst om het Zilveren Clubjubileum te vieren: 25 jaar Dirty Hill. Met zo’n dertig man was de animo toen al groot. Maar kennelijk heeft iedereen na de afgelopen coronajaren wel zin in een feestje. Nu, van 1 tot en met 3 oktober 2021, hadden zich 45 enthousiaste Dirty Hillers gemeld.

It giet oan

Door al in de lente te reserveren voor het eerste weekend van oktober 2021, heeft de toercommissie goed gegokt. Corona maakte het nog even spannend, maar het weekend bleek door te kunnen gaan wat de feestvreugde alleen maar verhoogde. De Nederlandse uitbaters John en Yvonne hebben de crisis goed doorstaan en het hotel netjes opgeknapt en onderhouden. 

Vrijdag

Terwijl twee jaar geleden de hele dag en avond Dirty Hillers binnen kwamen druppelen op vrijdag, was in 2021 nagenoeg de hele groep present voor een gezamenlijk diner. De toch wat onwennige coronacheck bij binnenkomst en het verplichte mondkapje bij lopen door het hotel werden zonder discussie geaccepteerd. 

Verschillende groepen hadden er toen al flink wat kilometers op zitten: zowel in het bikepark van Winterberg, als in het trailpark vlakbij of op een van de mtb-routes in de omgeving. Zowel route 8 als route 14 waren vrijdagmiddag favoriet. Erg leuk om te zien dat iedereen heel gemakkelijk aansluiting vindt bij een geschikte groep. Ook fijn was het uitstekende weer op vrijdagmiddag. Naast een fris windje scheen de zon uitbundig. Aan het begin van de avond was iedereen al dan niet na een fietstocht gearriveerd en werd er gezellig gegeten en gedronken. 

Zaterdag

De zaterdag begint met mist en nog steeds een frisse wind. Vrijwel iedereen kleedt zich (te) warm aan. Een flinke groep downhillers rijdt naar het bikepark. De grootste groep, opgesplitst in diverse groepjes naar snelheid, stond echter exact om 10.00 uur klaar voor de tocht van 65 kilometer en zo’n 1700 hoogtemeters. Ondanks verschillende alternatieven bleek de Hochplateaurunde wederom de leukste optie voor deze dag. Deze gpx-route komt langs tal van verrassingen en kent in tegenstelling tot de uitgepeilde routes rondom Winterberg veel meer uitdaging dan alleen schotterpaden en asfalt. Een van de hoogtepunten hierin was opnieuw de flow trail van het bikepark in Willingen als onderdeel van de route. Voorts was er de pittige afdaling met zo’n 170 dieptemeters aan 1 stuk met onderaan de typische geur van verhitte remsystemen. 

Willingen

Willingen was het verste punt en dus ook een logische plek om te lunchen. Het grote restaurant Wilddieb midden op de piste waar we in 2019 hadden gegeten, bleek echter volledig ontoegankelijk. Twee mannen met een blessure (Perry en Helmut) maakten zich nuttig door het restaurant voor de lunch te controleren en belandden al rond 12.00 uur in een Duits après-ski achtig bacchanaal van honderden beschonken, hossende Duitsers. Even iedereen tippen om de beklimming naar dit restaurant achterwege te laten. Gelukkig zijn er in Willingen tal van prima alternatieven zoals de sfeervolle Vis-a-vis Hütte nabij het eindpunt van de flowtrail. 

Gebroken frame

Rond lunchtijd werd het geblesseerde duo opgeroepen door verpleger Richard de Haan. Hij had zijn plotseling gebroken frame vakkundig gespalkt met een stok en verbandgaas. Inventief, maar volkomen onverantwoord om mee te fietsen en dus werd hij met auto en fietsenrek opgehaald. Gelukkig had Richard zelf aan dit avontuur niets overgehouden. Gezegd moet worden: de blessures en ongelukjes vielen enorm mee, ook in het best pittige bikepark waar met (verplichte) bescherming werd gereden. 

Polonaise

Hoewel het hotel-uitbaatster Yvonne niet lukte om een Brabantse polonaise te organiseren op muziek van haar voormalige provinciegenoot Guus Meeuwis, vloeide zowel vrijdag- als zaterdagavond het bier rijkelijk en zat de stemming er goed in. 

Miezer

Een potentiële spelbreker was het weer dat in Nederland om te huilen was en ook voor Winterberg niet veel goeds had voorspeld. Maar: vrijdag was ideaal met zon, zaterdag even lekker met regenloze bewolking en zelfs op zondagochtend  brak tegen alle verwachtingen in rond 10.00 uur het zonnetje nog even door. Omdat regen dreigde vertrok het merendeel zondag huiswaarts. De minderheid die toch nog een lokale ronde reed of het naar het bikepark ging, werd beloond. Pas bij aankomst bij het hotel begon het een beetje de miezeren. 

Geslaagd

Al met al hadden we het gehele clubweekend veel beter weer dan eerder in de week was voorspeld. Kortom, het was opnieuw een zeer geslaagd clubweekend en, zoals de energieke uitbaatster Yvonne het zegt: we zijn een volgende keer weer meer dan welkom.  

Iedereen bedankt voor de gezelligheid en saamhorigheid!

PS. de Toercommissie is natuurlijk al weer druk doende met het organiseren van een volgend clubweekend!