Plezier in Parkstad (Limburg)

Het zou zo maar een nieuwe titel van Suske en Wiske kunnen zijn.  Net zo avontuurlijk als in de stripverhalen was het zeker afgelopen zondag (31 maart 2019) daar in het zuidoosten van Limburg! Eindelijk was het dan zover, de eerste activiteit van de toercommissie in 2019. Onze gastheren en dame van MTB-club Discovery vingen ons met een heerlijk lentezonnetje op bij de start van 1 van de 4 routes van de regio Parkstad Limburg. Wij van Dirty Hill waren met 9 man en zij van Discovery met bijna net zo’n aantal. Dat wij-zij was er alleen bij het begin, want al snel voelde het als 1 groep. Tijdens de pauzestop met uiteraard heerlijke Limburgse vlaai en na afloop op het terras in de zon werd er volop uitgewisseld en werden de zachte ‘G’s’ vermengt met de rollende ‘R’en’. Marcel van Discovery had een mooie verklaring hiervoor, volgens hem scheelt de mentaliteit van de havenarbeiders in Rotterdam niet zo gek veel van die van de mijnwerkers in dit deel van Limburg. De openheid en gastvrijheid sprak ons in ieder geval erg aan.

De mijnstreek

Onderweg konden ze ons prachtige verhalen vertellen, als de adem dat toeliet, over de mijnstreek en de procedures en werkzaamheden om het parcours zo te krijgen als het nu is. Met recht iets om trots op te zijn. Het gebied zelf is behoorlijk dichtbevolkt en probeer daar nog maar eens ruimte te creëren voor 4 uitdagende routes. Dat is zonder meer gelukt, het aantal stukken asfalt is beperkt en de afwisseling is ongekend. De ondergrond bestaat dan weer uit löss, dan weer uit stenen, bospaden met boomwortels en ook nog het onmiskenbare grijze puin uit de mijnen. Prachtige vergezichten vanuit het bos of boven op de heuvel en veel singletracks. En wat voor singletracks, hoewel dit officiële routes zijn, voelt het af en toe of je ‘zomaar’ een bospad naar beneden of naar boven rijdt. De hoogtes zijn niet zo extreem als in het zuiden van Limburg, maar wat je omhoog rijdt is dan wel gelijk knetter steil en na 55 km voelen je benen dan aan als ontplofte worsten in een braadpan.

Technische routes

Ik wist vooraf dat dit om vrij technische routes gaat, maar dat is een understatement, je moet behoorlijk wat ervaring hebben om hier goed weg te komen. Veel boomwortels, steile beklimmingen en afdalingen, jumps, rockgardens, super steile switschbacks, supersnelle kombochten en de spectaculaire half pipe afdaling bij snowworld als toetje. Helaas bevestigen 3 valpartijen dat dit alles ook een keerzijde heeft. Bij mij zelf bleef dat beperkt tot wat schaafwonden aan mijn scheenbeen, als gevolg van een schuiver na een wat overmoedige sprong en een track die ‘ineens’ een bocht naar links maakte. Maar de andere twee hadden serieuze kneuzingen en bij 1 is er zelfs een botsplinter losgeraakt bij zijn bovenarm. Dit is toch wel een smet op de verder perfecte dag. Helaas zijn dit soort ongelukken wel inherent aan onze sport, maar het blijft schrikken en hopelijk zijn de pechvogels snel weer op de fiets, beterschap mannen!

De uitwisseling met Discovery

Vooraf heb ik al met Willem van Discovery gesproken over onze tegenprestatie. Ik heb Discovery uitgenodigd een keer naar Bergschenhoek en Rotterdam te komen, zodat wij ze ons parcours en een citybike tour door Rotterdam kunnen voorschotelen. Binnenkort zullen we daar een datum voor prikken en zijn jullie als Dirty Hillers natuurlijk ook uitgenodigd.  Willem heeft ons alvast weer uitgenodigd om nog een keer terug te komen en dat zullen we zeker doen, deze routes raak je niet snel op uitgekeken. Dus wie na het lezen denkt, hier had ik bij willen zijn…

De volgende activiteit van de toercommissie is op zondag 19 mei. Dan gaan we opnieuw naar Aken om daar de trails, die nog wat ruiger zijn dan die van Parkstad te gaan (her)ontdekken. Voor wie zich nog niet heeft opgegeven, er zijn nog enkele plekken vrij.

Namens de toercommissie,

Richard van de Velde

Bekijk het fotoalbum