Bericht van de wedstrijdcommissie over de Dirt Cup 2013

Dirt Cup 2013

De wedstrijdcommissie heeft een zware taak tot zich genomen: het succes van 2012 op zijn minst evenaren. Na teruglopende deelnemers aantallen voorgaande jaren is er weer een verfrissende draai aan de Dirt Cup gegeven. Dit resulteerde in een verhoging van de gemiddelde opkomst met 30%. Dit jaar gaan we zeker zo goed!

Om de Dirt Cup leuker en interessanter te maken voor ieder lid, zijn vorig jaar verschillende klassementen bij de volwassenen ingevoerd. Het is nu mogelijk om op je eigen niveau de strijd aan te gaan met je mede-clubgenoten. Deze opzet is zeer geslaagd, zeker gezien de immer goede opkomst bij de Fat Alberts. De jeugdcategorieën zijn juist weer vereenvoudigd om grotere deelnemersvelden te krijgen.

Communicatie is altijd belangrijk. Daarom zijn de evenementen op voorhand op facebook gezet en hebben we posters gemaakt. Enerzijds informeert de poster de leden en anderzijds laat het buitenstaanders zien dat we een actieve club bikers zijn. Dit is in 2012 ingezet en ook dit jaar hebben we op deze manier de Dirt Cup kenbaar gemaakt. Ongeveer 1 a 2 weken voorafgaand aan een Dirt Cup worden de leden er nog aan herinnerd dat er weer een Dirt Cup onderdeel in het verschiet ligt door een mailing. Hiermee wordt elk lid op de hoogte gebracht. Ook het vooraf inschrijven via de website is nieuw. Erg handig in de voorbereiding van het evenement!

Afwisseling en vernieuwing

Afwisseling en vernieuwing is zeker zo belangrijk om deelnemers geïnteresseerd te houden. Een aantal geijkte onderdelen moeten altijd terugkomen in de Dirt Cup, zoals een XC wedstrijd. Omdat we van mening zijn dat de Dirt Cup winnaar een allround mountainbiker hoort te zijn moeten er zo veel mogelijk facetten van het mountainbiken in de wedstrijden terugkomen. Als alternatief voor een XC-wedstrijd is de XC-Eliminator dit jaar geïntroduceerd. Deze discipline voegt een 4-cross samen met XC elementen. Het leuke er van is dat er constant wat te zien is en de start/finish dicht bij elkaar liggen. Voor het publiek een aantrekkelijke wedstrijd.

Enduro wedstrijd

Enduro-experts Ronald en Michel hebben een echte Enduro wedstrijd uitgezet. Deze wedstrijd in de vorm van een route, waarbij de afdalingen worden geklokt, is erg goed gevallen bij de deelnemers. Enduro vergt skills om goed te kunnen afdalen en je conditie is ook belangrijk om na een klim weer fris aan de start te staan.

Aanpassing puntentelling

De wedstrijdcommissie heeft de puntentelling van het klassement tegen het licht gehouden. De conclusie was dat opzet vooral gericht is op zoveel mogelijk meedoen. We weten dat het lang niet voor iedereen mogelijk is om bij elk onderdeel aanwezig te zijn. Daarom zijn er 2 zaken gewijzigd. Er is een progressievere opbouw van punten, waardoor een hoge positie van een individuele Dirt Cup meer waard is geworden. Na jaren van wikken en wegen is het er toch van gekomen: je mag je slechtste resultaat schrappen. Je cavia overleden, ketting gebroken, liefdesverdriet? Niks aan de hand: volgende keer beter. Hiermee willen we bereiken dat leden na het missen van één onderdeel toch weer meedoen met de resterende onderdelen.

Nog 2 onderdelen te gaan: de tijdrit en de trial. Hierna kan het klassement worden opgemaakt! Hebben jullie nog vragen of suggesties? Mail ons gerust. wedstrijdcie@dirtyhill.nl

Tot snel!

Ingrid
Mark
Wilko
Richard