(Ont)spanning in Spa op zaterdag 19 maart 2022

De ene activiteit van de Funduro commissie is nog amper achter de rug of de volgende wordt al weer aangekondigd. Deze keer een trailride, in Spa in de Belgisch Ardennen op zaterdag 19 maart. Die plaats roept bij ons vooral de associatie op van bronwater of een heilzaam kuuroord. Maar in Spa heb je sinds kort ook een heus ‘Enduro trail centrum’ met een flink aantal legaal te rijden trails. Oplopend van blauw (flowtrails), via rood (al wat lastiger) naar zwart (voor gevorderden). We zijn er zelf nog niet geweest, maar uit betrouwbare bronnen is gebleken dat deze trails een mooie opstap zijn naar het serieuzere Enduro werk. Maar vergis je niet, we hebben het hier wel over de Ardennen en de omstandigheden zijn hier echt anders dan in Nederland. Een goede conditie en de skills om over wortels en stenen te rijden zijn noodzakelijk! Daarnaast moet je het aandurven om wat steilere afdalingen te maken en een redelijke droptechniek beheersen. In elke groep zal een lid van de Funduro commissie meerijden om features voor te doen en aanwijzingen te geven m.bt. het rijden van de juiste lijn.

Proeven aan Enduro

Wij denken dat dit een mooie opstap is voor diegenen die willen leren meer technische trials te rijden, maar nog niet een hele berg ervaring hebben op Enduro gebied. Het mountainbike Enduro trail centrum Spa heeft een totaal van 7 specials, onderverdeelt in 2 blauwe routes, 3 rode en 2 zwarte. Doe je ze allemaal dan heb je een ruime 700 meter afgedaald en een kleine 4 kilometer aan trails gereden. De afdalingen zijn relatief kort, dus de klimmetjes ook. Over het algemeen zitten er nergens dermate grote of moeilijke dingen, die voor de meeste all-mountain of Enduro rijder niet te rijden zijn. Alles is goed te doen of te rijden en overal is een mogelijkheid om langs te rijden. Verkennen tijdens een afdaling is dus prima te doen om alvast jouw uitdagingen te spotten voor je volgende run! Afhankelijk van je niveau kan je hoger en verder springen over de tal van kleine lipjes en dubbels die in elke trail wel aanwezig zijn. De aard van de trails varieert van lekker flowy met wat sprongetjes tot stenen en uitdagende steilere stukken. Let op: Heeft het veel geregend de afgelopen dagen? Dan is het hier modder en klei. Heel glad dus!

Wat neem je mee?

Het is een prima locatie om meerdere rondes te maken, je komt telkens op hetzelfde punt terug, dus je hoeft niet de hele dag met een volle rugzak te sjouwen. Een capabele full suspension fiets met een dropperpost is een vereiste. Let er ook op dat je banden monteert, die passen bij dit soort terrein, met xc bandjes of trailbanden in een discutabele staat, ga je het hier niet redden. Wat betreft bescherming zijn een goede helm en kniebeschermers minimaal nodig. Aan te bevelen zijn dichte handschoenen, elleboogbeschermers en eventueel een (rugzak met) rugprotector. Dat laatste is wellicht wat overkill, ook omdat we regelmatig weer naar boven moeten klimmen. Mocht je twijfelen aan wat je mee moet nemen aan uitrusting en fiets of dat je even willen overleggen of deze trailride bij jouw niveau past, schroom niet ons (Ben, Damir of Richard van de Velde) even te contacten.

Impressievideo. Iets voor mij?

Via de onderstaande link kun je middels een filmpje van Trail Addicts een voorproefje krijgen en/of inschatten of dit wat voor jou is.

Geef je op via het aanmeldformulier

Wij zien je graag (weer) meekomen, dus schrijf je in. Het aantal inschrijvingen is niet gelimiteerd, bij een groter aantal splitsen we de groep in 2 of 3 kleinere niveaugroepen. Minimum leeftijd is wel 18 jaar.