Nieuw: Funduro commissie

Op de laatste online ALV is, na goed overleg met het bestuur en de toercommissie, besloten om een aparte commissie op te richten voor clubleden, die houden van het rijden van technische trails en in bikeparks; de Funduro commissie! Lees er in dit bericht meer over!

Waarom een Funduro commissie?

Hoewel in onze directe omgeving daar weinig gelegenheden voor zijn, wordt het trail rijden en Enduro(stijl) mountainbiken steeds populairder binnen de club. Het zal binnen onze club waarschijnlijk een kleinere groep blijven t.o.v. de XC georiënteerde mountainbikers, maar het één sluit het ander niet uit en wie heeft er naast zijn hardtail niet een al dan niet dikke fully in de schuur staan? Aangezien het plezier voorop staat en de activiteiten het karakter hebben van Enduro rijden, vonden we de naam ‘Funduro’ de lading aardig dekken. We richten ons op recreatief rijden, we hebben geen ambities om Enduro wedstrijden te gaan rijden of organiseren.

Op welke leden richt de commissie zich?

Clubleden die aan deze activiteiten meedoen beschikken meestal over een full-suspension mountainbike met een veerweg van minimaal 130 mm en een dropperpost. Klimmen is voor deze mountainbikers vaak meer een noodzakelijk kwaad, de lol zit in de technische afdalingen met wortels, rotsen, drops en jumps. In Nederland hebben we hier maar beperkte mogelijkheden voor, alhoewel er natuurlijk wel een paar plekken te bedenken zijn waar dit soort trails te vinden zijn. Maar net over de grens in België en Duitsland zijn de mogelijkheden hiertoe een stuk aantrekkelijker, simpelweg omdat er meer hoogteverschil is. De meeste trailrides vinden dan ook plaats in de grensstreken. De doelgroep waar wij ons op richten is dan ook bereid met enige regelmaat meer dan 200 km (heen en terug) met de auto af te leggen, voordat het beoogde gebied om te fietsen is bereikt.

Samenstelling Funduro commissie

De Funduro Commissie bestaat momenteel uit 3 leden: Damir Tursic, Ben van de Polder en Richard van de Velde. De meesten kennen de laatste in de rij wel van de activiteiten die hij voor de toercommissie organiseerde. Maar Ben en Damir zijn bij een deel van de leden minder bekend. Beiden zijn al een paar jaar lid van Dirty Hill en waren er een jaar of 3 terug al bij toen de eerste trailride georganiseerd vanuit de toercommissie (de befaamde ‘Secret Trails’ in Aken, die inmiddels verre van ‘secret’ meer zijn) een feit was. Beiden beschikken inmiddels over een meer dan Enduro waardige fiets (Damir rijdt op een Santa Cruz en Ben op een Transition) en hebben de nodige trail ervaring opgedaan in Duitsland, België en Frankrijk. Damir heeft veel contacten in het wereldje van de Enduro rijders, waaronder ook mensen die trailrides organiseren. Ben is heel handig in het opzoeken en aanpassen van gps routes, bijvoorbeeld via Trailforks. Nadere kennismaking volgt wel wanneer je een keer meegaat met een trailride.

Wat zijn de plannen?

Doel van de Funduro commissie is het Enduro rijden voor een zo breed mogelijk publiek binnen de club te faciliteren. Dat betekent dat we naast pittige trailrides voor gevorderden (denk hierbij aan plekken als Witten, Solingen en Tecklenburg in Duitsland, maar uiteraard ook de Belgische Ardennen), ons ook richten op clinics, trainingen en trailrides voor leden die eerst aan hun skills willen werken voor ze zich aan een buitenlands avontuur wagen.

Hoe het precies gaat worden zal in de loop van de tijd duidelijker worden, maar denk aan:

  • Enkele techniek trainingen op zondag en/of woensdagavond, waarin de nadruk ligt op het verbeteren van de techniek voor het rijden van technische trails en in bikeparks. Dit kan op ons eigen parcours, maar ook in Zoetermeer, in de binnenstad (citybiken) of op de Middenberm in Den Haag (jump lines).
  • Clinics voor beginners en gevorderden. Denk hierbij aan bochtentechniek, jumps en drops, bunnyhop en manuals etc. Voor de clinics huren we meestal professionele instructeurs in en hiervoor wordt een bijdrage gevraagd van de leden. Uitgangspunt is om de kosten zo laag mogelijk te houden, maar kwaliteit staat voorop, we willen immers onze eigen grenzen blijven verleggen.
  • Trailrides met de nadruk op met elkaar een avontuur aan gaan. In de Enduroscene is ‘samen uit, samen thuis’ een groot goed. Iets (nog) niet durven, is nooit een issue, iedereen wordt in zijn of haar (steeds meer dames doen mee!) waarde gelaten. Ook als je klimtempo wat lager is dan gemiddeld, kun je gewoon mee. Bovenaan de klim wordt zonder mokken op elkaar gewacht, om daarna met gepaste afstand de trail naar beneden te pakken. Vaak wordt er zo rond de 25 km afgelegd en ca. 850 hm bedwongen. Dat is de koek meestal wel op en gaan we moe en voldaan weer richting huis. Met de foto’s en filmpjes als bewijs van de uitdagingen die overwonnen zijn. De trailrides worden op verschillende niveau’s aangeboden. Denk aan plekken als: Tecklenburg, Solingen, Witten en Nideggen (Dld), Bois des Rèves, Boulogne, Beringen en les Hautes Rivières (laatste is net in Frankrijk).
  • Op de instap trailrides gaan er altijd enkele ervaren leden mee om anderen te helpen bij lastige passages. Deze trailrides zullen vaker binnen de landsgrenzen worden georganiseerd, denk aan de omgeving van Nijmegen, Mook en Milsbeek. Maar uiteraard ook de Limburgse heuvels, Spaarnwoude en de Veluwe zijn hiervoor geschikt.
  • Tot slot zou het ook leuk zijn om een mini clubweekend te organiseren, waarbij een gebied als eerder genoemd in een weekend ‘volledig wordt uitgekamd’.

Op dit moment is door de Corona maatregelen nog niet alles mogelijk. Toch willen we kort voor de zomerstop nog een trailride organiseren. Het seizoen is dan nog relatief kort, dus veel van bovengenoemde zullen we moeten bewaren tot 2022. Maar wat in het vat zit verzuurd niet…

Vanuit de club hebben we een budget gekregen om onze activiteiten te organiseren, dus we zullen ons best doen daar jullie een mooi programma van voor te schotelen.

Voor suggesties kunnen jullie ons mailen of rechtstreeks aanspreken natuurlijk. Er zal binnenkort een bericht op de website verschijnen en daar zal ook een mailadres bij staan.

Wij hopen jullie over niet al te lange tijd ergens op de trails te zien!

 

Sportieve groeten,

Damir Tursic

Ben van de Polder

Richard van de Velde