Verslag funduro-trailride Aachen

Trailride Aachen 11 juni 2022

De trailride naar Aken zit er al weer even op en zoals gebruikelijk komt er dan een verslag. Deze keer echter niet door de Fundurocommissie, maar door de deelnemers zelf. Wel zo leuk om hun beleving eens te volgen…

“Waar zijn dan die Endurolijnen?”

Bij verzamelen op het drielandenpunt gingen mijn gedachte even naar de trails die ik daar weleens gereden had (Gulpen en Vaals) en waarvan ik mij vooral het klimmen en de rotsige maar zeker niet enduro-waardige afdalingen herinner. Maar ik ken de jongens (van de Fundurocommissie, red.) inmiddels al wat langer en dat zou zeker niet zijn wat we gingen doen. En zo was het ook.

Wederom konden wij meeliften met de crew die al aardig wat ervaring had met het gebied. De meeste Endurolijnen staan namelijk helemaal niet zo netjes aangegeven als de bekende XC trails. Het is af en toe behoorlijk zoeken en zeker nu alles zo begroeid is sta je soms echt even te kijken van; ligt hier nu een lijn? Waarbij ik dan regelmatig denk: “serieus; gaan we hier naar beneden! “ En dan blijkt dat dus inderdaad te kunnen. Soms met een lekkere flow en soms met horten en stoten over wortels en rotsen en met zweet op het voorhoofd van de spanning. Maar wat een vette trails hebben we weer overwonnen!

Af en toe komen we features tegen die de een wel wil/durft te nemen en de ander aan zich voorbij laat gaan (en dit misschien een andere keer probeert; want je merkt wel degelijk progressie in wat je kan en durft naarmate je vaker mee gaat; supertof!). Bij elke feature zijn er vaak verschillende lijnkeuzes  en staan we er met elkaar even bij stil wat en hoe het te benaderen; zeker een deel van de beleving. En als ik het zelf niet neem, vind ik het altijd wel ontzettend tof om te zien hoe een ander deze feature overwint.

De sfeer is ook altijd heel goed! Je doet dit echt met een groep waarbij iedereen elkaar in de gaten houdt en helpt verder te komen met je techniek of je probeert over een mind-fuck heen te komen 😉 Aachen vond ik zelf een best goed te doen/ oegankelijk gebied als ik het vergelijk met enkele andere trailrides, het heeft tal van mogelijkheden (want volgens mij hebben wij nog niet eens de helft gezien) en het is nog redelijk aan te rijden voor een dag. En met toegankelijk bedoel ik niet easy; er zijn tal van opties om ook de ervaren rijder uit te dagen 😉 Hier ga ik zeker nog een keer naartoe!

Samenvattend een mooie Enduro-ervaring rijker en wederom supergoed begeleid door de Funduro-crew (Damir, Ben en Richard). Ik kijk altijd weer uit naar de volgende Funduro-activiteit!!

Nicole

“Die spanning maakt het natuurlijk wel extra leuk”

Aachen of Aken? Als je niet oplet, gaat het fout. Zo was het ook tijdens de trailride afgelopen zaterdag in Aachen, dus niet Aken. Leuke technische afdalingen over smalle bospaden onder de zon in een mooie omgeving. Wortels, stenen, switch backs, drops en jumps. Goed opletten tijdens het rijden dus, anders gaat het fout. Een uitglijder ligt op je te wachten en de stenen zijn onverbiddelijk. Die spanning maakt het natuurlijk wel extra leuk. En gelukkig hadden we goede gidsen. Die stuurde ons foutloos de goede richting op!

Joris

YouTube-filmpje deelnemer

Deelnemer Gerard Achterkamp heeft van de trailride een impressie-video gemaakt.

Andere filmpjes en foto’s

Hieronder zie je nog wat andere filmpjes en foto’s.

Nawoord

Er waren enkele potentiële nieuwe leden mee en dat is één van de doelen van de Funduro, dus we kunnen stellen dat we dat doel al bereikt hebben. Ook waren er drie (!) dames mee, ook dat doet ons goed. Mountainbiken wordt door steeds meer vrouwen beoefend en dus ook als het gaat om het wat technischere werk. De dames deden absoluut niet onder voor de heren, dus alle eventuele vooroordelen kunnen vanaf nu (voor zover ze er waren) de prullenbak in, hier hebben we het gewoon niet meer over. Mooi dat wij als Funduro in de breedte worden ‘gevonden’ en gewaardeerd. Het geeft ons alleen maar meer energie om dit te blijven organiseren.

Op naar Beringen op zaterdag 2 juli (clinic), waar de inschrijving al weer gesloten is en alvast vooruit kijken naar Les Hautes Rivières (LHR) in september. Daar zijn nog enkele plekken vrij, dus als je mee wilt schrijf je dan z.s.m. in.

Groeten,

Ben, Damir en Richard