Verslag clubweekend Monschau

Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 mei was het jaarlijkse clubweekend in de Eifel in de buurt van Monschau. Op vrijdagmiddag waren de meeste deelnemers al klaar voor een eerste rondje op dit voor ons nieuwe terrein. De funduro rijders hadden afgesproken in de buurt van Coo in de Belgische Ardennen.

Twee groepen = twee verslagen

De deelnemers aan het clubweekend waren grofweg in te delen in twee groepen; de XC-toerrijders en de Funduro rijders.

Omdat deze twee groepen los van elkaar invulling hebben gegeven aan het weekend, zijn er twee “verhalen”, dus ook twee verslagen. We beginnen met het verslag van de XC-toerrijders.

Verslag 1: de XC-toerrijders

Vrijdag 20 mei 2022

Het was buitengewoon lekker fietsweer en de voorspelde onweersbuien zijn ons gelukkig bespaard gebleven. We kozen voor een rondje van ongeveer 35 km en ondanks dat iedereen dezelfde gpx data in zijn fietscomputer had gezet viel het nog niet mee om steeds de juiste track te vinden. Afijn, met de nodige improvisatie lukt alles. En de toon was wel gezet, want het gehalte aan prachtige en uitdagende trails is hier erg hoog. Het terrein bestaat uit plateaus, diepe kloven, veel bos en veel beekjes. En Monschau staat bekend als toeristische hotspot van niveau. Dat beloofde wat voor de rest van het weekend. 

Tegen het avondeten is vrijwel iedereen aanwezig. Het hotel blijkt een prima uitvalsbasis voor ons weekend. Iedereen heeft het naar zijn zin getuige het geluidsniveau en de vele halve liters Weizen en andere dranken. Eigenlijk kiest iedereen ervoor om in het hotel te blijven eten. Monschau blijkt daarvoor toch net even te ver weg.  

Zaterdag 21 mei 2022

De volgende ochtend gaan de funduro’s naar Nideggen (zie apart verslag). De rest gaat voor de Olef Talsperre route van 60 km. Inclusief de aanrijroute komen we die dag op 70 km en 1300 hm. De route is een mix van mooie trails (wortels, stenen), schotterpaden en een acceptabele dosis asfalt. Het weer is super en we starten met 21 man. Na de eerste hoogtemeters van betekenis valt de groep uiteen in 3 groepen. Langs het stuwmeer rijden we op een lang schotterpad. Na de stuwdam rijden we langs Hellenthal en volgt er een lange steile klim op kiezelstenen. Bij Einruhr volgt een listige technische klim op een pad waarvan je denkt dat je fout zit. Eenmaal boven hebben we een prachtig uitzicht over de Rursee. En zo gaat het continu op en neer, steil omhoog gevolgd door lange mooie afdalingen. De grootste hindernis bestaat uit een berg bomen over het pad. We moeten de fietsen er een voor een overheen tillen. Pas in Monschau pakken we een terras voor een late lunch. De andere groep heeft bij de camping in Hammer gegeten. Na een lange prachtige dag gaat een bier er wel in!

Zondag 22 mei 2022

Zondag gaan de funduro’s nabij Monschau lokale trails rijden. De rest kiest voor de Reichenstein route van een kilometer of 35 om weer een beetje op tijd terug te zijn. De temperatuur schiet omhoog, het lijkt een stuk warmer dan zaterdag. We starten met een lange afdaling richting de Rur (niet te verwarren met de Ruhr). Het is dezelfde route als de avondwandeling van zaterdag. De route kent op een zeker moment een zeer pittige technische afdaling waarna we de weg weer gezamenlijk vervolgen. Een deel van de groep mist na de brug de afslag links richting het viaduct van Reichenstein. Het deel van de groep dat wel langs Reichenstein gaat heeft een toevallige ontmoeting met de funduro groep. 

Veel trails zijn in feite wandelpaden en zeker op zondag zijn er veel wandelaars. Opmerkelijk daarbij is dat Duitsers terug groeten en Nederlanders zich hardop “afvragen” of je daar wel mag fietsen. We zijn gelukkig lekker op tijd voor een zonovergoten lunch in Monschau. Al met al een kleine editie van de route van zaterdag.     

Al met al kijken we terug op weer een geslaagd clubweekend. We hadden een leuke groep met ook enkele nieuwe gezichten. Ook leuk dat verschillende disciplines overdag hun eigen ding doen en ‘s avonds elkaar weer opzoeken. 

Zowel het hotel als de omgeving onthouden we voor een volgende editie. Er valt hier nog heel wat nieuws te ontdekken en dat op nog geen 3 uur rijden van Rotterdam!. 

Groet, Wilko

 

Verslag 2: de Funduro rijders

Vrijdag 20 mei 2022

Met een klein groepje clubleden (Jasper, Edwin, Arnold, Ernst-Jan, Damir, Ben en ondergetekende) besloten we het clubweekend af te trappen in Coo. Ben had een gpx via via, want op trailforks is weinig te vinden in die omgeving. De weersvoorspellingen waren niet al te best, het zou sowieso gaan onweren in de middag, dus we hoopten op een paar uurtjes droge trails en dan desnoods de laatste afdalingen in de regen. Edwin Reijm (je leest het goed, geen liften en toch mee!) had vooraf in de app al aangekondigd achteraan te rijden bij de beklimmingen (indekken heet dat). Normaal ben ik dat, maar met mijn nieuwe e-mtb onder mijn kont, durfde ik het wel aan de rode lantaarn thuis te laten. Of Edwin heeft in het geheim flink getraind, zit aan de EPO of heeft een slim weggewerkt motortje in zijn frame, want de eerste klims reed hij gewoon mee in het midden van de groep.

De trails waren loamy, steil en weinig bereden. Lekker avontuurlijk zeggen wij dan en eerlijk gezegd was het wel lekker om weer eens trails te rijden die niet op Youtube te vinden zijn (ik kan ze niet vinden tenminste). Eén trail was de meesten van ons te machtig, steil als een kurketrekker naar beneden en weinig of geen speelruimte. Dat resulteerde in veel lopen, fietsen in de struiken, pleisters plakken en beneden de ego’s weer uitdeuken (op enkele uitzonderingen na). De overige trails waren fun en voor iedereen te doen. Bovendien waren de weergoden ons goed gezind en de eerste onweerwolken hielden het bij wat gerommel in de verte en wat verdwaalde spetters. Tegen het einde van de middag leek er toch een serieuze bui aan te komen. Grappig genoeg reden we toen net een trail af richting Plopsaland en konden we, onder genot van een drankje en wat snacks, schuilen onder een afdakje en parasol. Daarna trok de lucht weer open konden we droog inpakken voor de rit naar Monschau. Al met al een geslaagd begin van het clubweekend. Eenmaal aangekomen bij hotel  “de Lange Man”, konden we ons installeren, douchen en aan het bier en de dag nog eens verbaal overdoen.

Zaterdag 21 mei 2022

De zaterdag hadden we bedacht naar Nideggen te gaan. Deze rit hebben we drie jaar geleden onder begeleiding van de mannen van Trail Addicts als eens gereden en los van de technische trails is dit een prachtig mooi stukje Eiffel, met bizarre rotsformaties en vergezichten. Nicole en Maarten sloten zich bij ons clubje aan, zodat we met 9 man (oké 8 man en 1 vrouw, maar Nicole is inmiddels ‘one of the guys’) konden starten in Nideggen. Hoewel grote delen in Nideggen prima te rijden zijn, zitten er toch echt wel de nodige listige passages in. Net als in Coo zat ook hier een ‘niet te rijden’ trail in. Gelukkig kwamen we hier zonder kleerscheuren doorheen. Op het hoogtepunt,  met prachtig uitzicht over een dal, ligt een lastige drop en gelijk er achteraan een zeer technische afdaling met diverse lijnen in alle moeilijkheidsgraden. Enkelen deden de drop, de rest via de chickenlijn. De afdaling daarna hebben we diverse keren gedaan en iedereen is via de één of andere lijn rijdend beneden gekomen! Het andere hoogtepunt was de downhill trail, die we een keer of drie hebben gedaan. Hier moesten opnieuw de pleisters uit het EHBO tasje, want Ben had wat moeite met de eerste bocht met los grind en had zijn elleboogbeschermers niet aan vanwege de warmte. Ach, anders zijn die pleisters straks over de datum, dus kan ik ze maar beter gebruiken (lol).

Na zo’n lekker hoofdgerecht smaakt een toetje ook uitmuntend en dat gold zeker voor laatste passage. Via een stenen trappetje, zeer lastige switschbacks, waar Edwin ons liet zien dat je zonder voet aan de grond beneden kan komen, door een indrukwekkende natuurlijke poort en dan gelijk rechts een super steile, loamy afdaling in. Beneden stond een zeer enthousiaste Duitse wandelaarster ons met applaus op te wachten en bleek ze ons allemaal te hebben vastgelegd met haar mobieltje. Ze stak haar bewondering niet onder stoelen of banken en voor ons natuurlijk leuk om positieve feedback te krijgen, dat is niet vanzelfsprekend als mountainbiker. Zaterdagavond was een ouderwets gezellige clubavond, waar iedereen onder het eten en na afloop in de bar met anderen kon bijpraten over de dagen tot zover. De bar heeft een flinke omzet gedraaid vermoed ik.

Zondag 22 mei 2022

Voor de zondag hadden we een gpx van een paar trails vlakbij Monschau, de trails waren verdeeld over 2 lussen en ik kon mij nog herinneren dat we ons daar drie jaar geleden prima mee vermaakt hadden. Maar blijkbaar is in drie jaar mijn perspectief flink veranderd, de eerste lus was feitelijk een technische XC lus, met slechts hier en daar een enigszins uitdagend stukje.

Hoogtepunt op deze lus was het bezoek aan de beschermheilige ‘Arnoldy’. Daar hebben we even gepauzeerd en kwamen we zowaar een groepje clubgenoten tegen! Gelukkig was het slot wel de moeite waard en de tweede lus was duidelijk meer Funduro waardig. Ook hier was de entourage prachtig, de rotsformaties en een paar best lastige features. Iedereen kwam ook hier weer zonder noemenswaardige problemen doorheen en over het hele weekend gezien was het vlekkeloos, geen lekke banden, geen grote technische problemen en slechts wat lichte buitelingen (leuker woord om te gebruiken i.p.v. valpartijen).

Kortom een geweldig clubweekend wat mij betreft en hulde aan de organisatie door de toercommissie en in het bijzonder Wilco, die het door omstandigheden, gedurende het weekend helaas zonder Jaco en Helmut moest zien te rooien en dat uitstekend gedaan heeft!

Richard van de Velde

 

Meer foto’s

Meer foto’s van het clubweekend kun je bekijken in het fotoalbum.

Naar fotoalbum