Verslag trailtocht Aken (2e editie 2019)

Kletsnatte editie Aken

Afgelopen zondag (20 oktober 2019) was het weer tijd om de trails in Aken te gaan rijden. Dit keer was de groep wat kleiner (9 mensen) dan bij vorige edities, vermoedelijk de combinatie van herfstvakantie en niet al te beste weersvoorspellingen. Er waren, naast een groepje ‘oud gedienden’, dit keer ook leden die voor het eerst naar Aken gingen; Jur, Piers, Dennis en Marloes. Voor Piers bleek het fysiek nog net even te zwaar en bij het Drielandenpunt haakte hij (en met hem zijn vader Leon) af. Toch klasse dat hij het geprobeerd heeft en aangezien hij technisch prima mee kan, verwacht ik dat als hij fysiek en mentaal net even wat verder is, hij vast nog een keer meegaat.

Ingepakt in polyester

Na overleg met de gidsen Rik en André, hebben we deze keer weer eens de richting van Drielandenpunt gereden. Net als de eerste keer, bijna exact 2 jaar terug. De start was gelukkig droog en iedereen was op tijd aanwezig, dus reden we even na tienen van de parkeerplaats weg. De eerste klim is voor mij altijd een ding, dus al snel zag ik alleen nog maar achterwielen. De trails waren, zoals verwacht erg nat en het tempo lag daarom iets lager dan gebruikelijk. Al snel begon het te miezeren, maar de bomen zaten nog redelijk vol in hun prachtig gekleurde herfstblad en konden de regenjasjes nog even in de rugzak blijven. Na een klein uurtje was het echter voorbij met de droogte en zaten we allemaal ingepakt in polyester, turend door een bril vol met regeldruppels, te proberen iets van de loop van de trails waar te nemen. Het werd meer en meer glibberen en glijden en soppen in de volgelopen schoenen. Volgende keer neem ik de regenhoezen voor mijn schoen ook mee! Gek genoeg begonnen we er wel steeds meer lol in te krijgen en groeide het vertrouwen om toch met meer snelheid over de natte wortels en stenen te knallen. De temperatuur bleef goed en er was geen wind, dus van onderkoeling was gelukkig geen sprake en konden we de geplande route tot het einde zonder gebibber uitrijden.

Debutanten vol vertrouwen

Mooi om te zien dat ook de debutanten het in Aken naar hun zin hadden. Marloes maakte zich vooraf wat zorgen over haar conditie (net hersteld na blessure) en de natte wortels. Maar gaandeweg de rit ging haar vertrouwen omhoog en de brede lach aan het einde sprak boekdelen. Dennis hoefde zich al geen zorgen te maken of zijn endurofiets het aan kon, maar ook zijn fiets was blij met de skills van zijn berijder, kortom beide volledig in hun element. En natuurlijk onze benjamin Jur, die al eerder dit jaar mee is gegaan naar Nideggen en Monschau, reed als een echte baas door het Aachener Wald.

Nieuwe trail ontdekt

Gelukkig is ons een lekke band en andere materiaalpech gespaard gebleven, dat zou geen pretje zijn geweest in deze omstandigheden. En buiten een schuivertje en hier en daar iemand die een bocht mistte, is er ook niks ernstigst gebeurd. Altijd fijn om te constateren! Aan het eind van de rit besloten we vanaf de parkeerplaats nog 2 korte trails te pakken, omdat we er maar geen genoeg van konden krijgen. De eerste trail was voor ons helemaal nieuw, Rik had die onlangs pas ‘ontdekt’. Heerlijke trail met trailtour (Beek afgelopen september) -achtig bochtenwerk en steile passages. Daarna als kers op de taart de bekende trails met dikke wortels, jumps en een super steile wortelafdaling op het eind. Die is normaal in droge omstandigheden al lastig, maar nu helemaal. De uitloop na de afdaling is ultrakort en door de gladde ondergrond was de snelheid er moeilijk uit te halen. Zeker niet door Rik, die door omstandigheden (fiets gejat) op een zware gehuurde e-bike met minimale remmen reed en alles uit de kast moest halen om niet de bush in te duiken.

Zondag 3 november freeride Nijmegen

Na afloop zorgt Rik altijd voor een natte versnapering en kletsen we de dag nog even lekker door. Door de inmiddels plenzende regen werd dat deze keer flink ingekort. Maar desondanks weer een geslaagde en memorabele editie van Aken. Nu nog even de modder van het lijf, de kleding en bovenal de fiets af zien te poetsen, want op 3 november komt de volgende activiteit van de toercommissie er al weer aan: Freeride in Nijmegen onder leiding van mtb club ‘Licht Verzet’ (zie eerder bericht op de website). Er is nog plek voor een paar mensen, wil je mee, stuur dan even een bericht naar de toercommissie. Vermeld even dat je mee wilt naar Nijmegen en zet ook je mobiel nummer er bij, zodat je in de appgroep kunt worden toegevoegd. Tot dan?