Programma toerco herfst 2019

Voor de komende periode staan er weer een paar interessante activiteiten op de planning. Twee er van staan al in de agenda met datum en tijd. Daarnaast zijn we nog bezig om 1 of 2 activiteiten te regelen dit kalenderjaar. Als je mee wilt met 1 of meer activiteiten, stuur ons dan een bericht en we zetten je op de lijst en zullen je dan verder via mail en/of whatsapp op de hoogte houden.

Tot slot: Mocht je feedback hebben voor de toercommissie (positief of opbouwend) of tips of ideeën hebben voor een leuke activiteit voor het nieuwe jaar, laat het ons dan weten via het algemene contactformulier van de toercommissie. Mocht je interesse hebben om de toercommissie te ondersteunen met de organisatie en voorbereiding van activiteiten, kun je dat ook via het zelfde formulier aangeven.

NB: De toercommissie heeft haar volgende overleg op maandag 14 oktober gepland, dus reacties die voor die datum binnen zijn, kunnen  we gelijk meenemen hierin!

Steraanduiding

Dan nog iets over de aanduiding in sterren, zoals beloofd. Een activiteit met:

  1. ster is toegankelijk voor iedereen. Als je weet hoe je moet schakelen en je conditie redelijk is, kun je hieraan zonder meer meedoen.
  2. sterren is voor iets gevorderde rijders. Iedereen die probleemloos het parcours in Bergschenhoek kan rijden (inclusief de trappetjes), moet deze route kunnen rijden. Hardtail is hier het meest voor de hand liggend, maar op een fully kun je ook prima uit de voeten.
  3. sterren is voor geoefende rijders. Als je ons parcours technisch volledig in de vingers hebt en een goede conditie hebt, is dit een activiteit voor jou. Hardtail of fully kan allebei.
  4. sterren is technisch uitdagend. Wil je hier mee, dan is ervaring in de Ardennen of de Eifel wel een must. Een fully is niet verplicht, maar met een hardtail zul je mogelijk op sommige stukken moeten afstappen. Een dropper is een must (of je zadel permanent laag zetten in de afdaling)
  5. sterren is zeer uitdagend en technisch en soms ook conditioneel pittig. Een fully met een dropper en minimaal 130 mm veerweg (liefst meer) is een must. Zonder ervaring met technische afdalingen is het niet verstandig hier aan mee te doen. Denk aan het niveau Vogezen, Jura en Alpen.

Aken  (4 sterren, geen kosten)

Zondag 20 oktober staat Aken weer op het programma (start 10.00 uur ter plekke), inmiddels een traditie aan het worden. Rik, onze local gids ter plaatse,  zal ons deze keer weer over de ruige trails leiden. Ritchie kan helaas deze keer niet, dus gaat Guido mee als 2e gids. Voor wie nog niet eerder in Aken is geweest nog even een korte omschrijving. In het Aachener Wald liggen diverse ruige, steile en technische trails ‘verborgen’. Om hier leuk te kunnen rijden moet je de weg kennen, gpx files zijn nauwelijks te vinden op internet. Logisch, want als Jan en alleman hier naartoe komt, zou het wel eens snel over kunnen zijn met het mountainbiken hier. Het wordt nu gedoogd, dus zolang het niet te druk wordt en iedereen zich netjes gedraagt, kunnen we hier blijven rijden. Rik neemt ook een koelbox vol gekoelde drankjes (bier en fris) mee, die smaken extra lekker na een paar uur trappen. De afstand is meestal zo rond de 25 km en het aantal hm zit tussen de 800/900. De beklimmingen doen we rustig aan over brede shotterpaden, het gaat om het afdalen. Bescherming is aanbevolen, knie- en elleboogbescherming, handschoenen met dichte vingers en eventueel een rugzak met protectie is handig. Fullface helm is een optie, maar het fietsen naar boven zorgt dan wel voor wat extra warmte op je hoofd. Als het in oktober is minder warm is, kan het prima. Als je twijfelt of je dit aankunt, stuur dan een bericht aan de toercommissie met verzoek om even te bellen hierover.

Freeride in Nijmegen (3/4 sterren, geen kosten)

We hebben een uitnodiging van MTB club ‘Licht Verzet’ uit Nijmegen om een keer met 1 van hun Freeride trainers een soort van clinic-achtige rit te doen. Deze club heeft een eigen freeride afdeling sinds 2013. Freeriders richten zich voornamelijk op het naar beneden rijden, naar boven is noodzakelijk kwaad, de fun zit in een technische track naar beneden. De datum geprikt op zondag 3 november, start om 11.00 uur ter plekke (Heumensoord Nijmegen). Sabrina, onze conatctpersoon van ‘Licht Verzet’ mailt over de route het volgende:

Om 11.00 uur zullen we vertrekken van Heumensoord. We nemen jullie mee naar de mooiste stukken van Nijmegen. We zullen bij een aantal -voor ons bekende- trainingsplekken, verschillende lijntjes rijden. Zo zorgen we voor voldoende uitdaging en een verrassende route. Ook zullen we enekele klassiekers aandoen, zoals ‘de wortelenklim’ en ‘het traumapad’. Zo wordt het een mooie mix van bekende stukken en lokaal bekende paadjes. We verwachten na ongeveer 4 uur weer terug te komen bij de startplek.

Voor wie na het lezen van ‘de wortelenklim’ en ‘het traumapad’ gelijk zin krijgt om zijn of haar fiets te gaan finetunen, vergeet dan niet eerst het formulier in te vullen!

Nog meer Nijmegen in november (2/3 sterren, geen kosten)

We hebben daar ook contact met een local die een paar heerlijke singletracks kent, die grotendeels buiten de bestaande parkoersen lopen. Ook hier geldt dat net als in Aken voorlopig nog gedoogd wordt. Maar dat gaat veranderen, heb ik begrepen, zodra de nieuwe mtb routes rond Nijmegen klaar zijn (en die schijnen stukken aantrekkelijker te zijn dan de huidige!), dan zal de handhaving van het buiten de routes rijden, flink worden aangescherpt. Ik heb er zelf nu 2 keer gereden en het is beslist de moeite waard en nu kan het nog. Dit is ook leuk voor XC rijders, die een keer wat technischer willen proberen, een prima gelegenheid om dat te doen. Bescherming is ook hier aanbevolen, maar minder nadrukkelijk dan in Aken. Het leuke is dat er voor de ervaren Enduro rijders ook een paar mooie uitdagingen liggen rondom een zandkuil ergens halverwege, vergelijkbaar met stukken uit de Trailtour in Beek! Kortom een activiteit voor een breed publiek. Datum volgt nog.

Trailtour dunnetjes overdoen (4 sterren, geen kosten)

Onze contactpersoon van Discovery kent het gebied waar de Trailtour plaatsvindt (dit jaar was het op 22 september j.l.) heel goed. Hij heeft ons uitgenodigd om delen van de route waar je het hele jaar mag rijden (sommige stukken wordt maar 1 keer per jaar een vergunning voor afgegeven) te komen rijden. De datum is nog niet vastgesteld, hopelijk lukt het nog dit jaar, anders zal het voorjaar 2020 worden. Dus wie geen genoeg kan krijgen van de trailtour of wie het juist gemist heeft…houdt de berichten van de toercommissie in de gaten.