Secret trails in Aken door Dirty Hillers ontrafeld

Het weerbericht

Zondag  7 oktober was het zover en ging een groep van uiteindelijk 13 Dirty Hillers op weg naar Aken om daar o.l.v. een aantal lokale gidsen de min of meer ‘geheime’ trails te gaan ontdekken. In de week vooraf hebben we elkaar dagelijks meermalen gek gemaakt met de steeds veranderende weerberichten. Van buien en zon tot 30 mm regen kwam voorbij in de whatsapp groep en heel even heb ik overwogen de rit te verplaatsen, maar gelukkig bleek alle paniek voor niets. Vanaf een uur of 11 is het de hele dag droog gebleven! De nacht ervoor en die ochtend had het wel flink geregend, dus de trials waren nat en glad, dat betekende extra oppassen geblazen.

Ons gidsen ter plekke

In Aken stonden Rik, Ritchie en André voor ons klaar en wat een feest was het om met deze mannen op pad te gaan. Ze hebben hun klus als gids in alle opzichten fantastisch ingevuld, ze wisten de mooie trails feilloos te vinden, waren behulpzaam bij pech (gelukkig bleef dat beperkt tot een flink gat in een band en een losse cranck) en stopten bij de heftige passages voor extra uitleg. Hierdoor konden we voorbereid op wat ging komen met een volle stoot adrenaline ons  wagen aan super steile afdalingen, hoge drops,  vette sprongen en boomwortelpaden zo ver je kon kijken. En na de rit hadden ze ook nog gezorgd voor een lekker gekoeld drankje en het mooiste was het compliment bij terugkomst op de parkeerplaats: ‘dat we best aardig over de trails hadden gereden, voor een stel Rotterdammers’. Ze hadden verwacht dat ons niveau een stuk lager zou liggen vanwege het ontbreken van hoogtemeters in het westen. Wisten zij veel dat wij elke week op onze eigen Dirty Hill onze skills bijschaven.

Enduro it was…

We hebben ca. 25 km gereden en een zeer respectabel aantal hm (ben het exacte aantal even kwijt), maar elke km was de moeite waard. Omhoog was het meestal over brede gravelpaden om dan ineens een smalle single te zien opdoemen, waar dan het volgende avontuur  op ons lag te wachten. In vrijwel elke trail waren spectaculaire passages te vinden en naarmate de dag vorderde raakten we meer en meer gewend aan het technische werk en ging zowel het vertrouwen in ons eigen kunnen omhoog en daardoor de snelheid. Het was met recht een hoog Enduro gehalte en daardoor is voor de (enkele) hardtail rijder in de groep een extra compliment op zijn plaats! Ook de dropper was geen luxe, zodra we naar beneden gingen zag je iedereen gelijk een kopje kleiner worden en staken degenen zonder dropper er gelijk met kop en schouders bovenuit.

De foto’s bij dit verslag laten vooral zien dat de sfeer optimaal was en het een super gezellige groep was, maar om een beeld te krijgen wat we zoal voor onze wielen kregen uitgerold, heb ik hier linken naar een tweetal filmpjes van Marcel Verweij geplaatst.

Voor herhaling vatbaar

De dag in Aken was dus een groot succes en de klik met de mannen uit Limburg was zo goed, dat we al hebben afgesproken op herhaling te gaan. We schijnen nog lang niet alles te hebben gezien. Mochten we dan met een grotere groep komen, dan kunnen zij zorgen voor meer begeleiders en kunnen we opsplitsen. De groep was nu precies goed, nog meer fietsers betekent langer wachten op elkaar, dus dan is twee groepen beter. Vanuit de toercommisie zullen we proberen om voor november dit jaar nog een route in te plannen, de focus ligt nu op het Reichswald bij Nijmegen net over de grens. Het gebied rond Kleve schijnt technisch interessant te zijn, we gaan kijken of we ook hier iemand kunnen  vinden die daar de weg kent, anders is er ook op gps te rijden. Houd de website en facebook in de gaten, we hopen je daar te zien!

Foto’s

Filmpje