Heuvel B is geopend!

Na ongeveer 4 maanden hard werken door de aannemer, het recreatieschap en Mountainbikeclub Dirty Hill is heuvel B vanaf 7 juni weer opengesteld. Na het aanbrengen van een nieuwe leeflaag is er weer een volledig nieuw mountainbikeparcours aangelegd, dat bovendien nog een stuk eerder opgeleverd wordt dan oorspronkelijk gepland (juni in plaats van december). Tevens zal in de komende periode ook een nieuw skills park worden aangelegd.

Technisch rondje, inrijden met beleid

De nieuwe route is in traditie van de “oude” heuvel B weer een uitdagend en technisch rondje geworden, en is te herkennen aan de gebruikelijke routepaaltjes. Hou er rekening mee dat er ook nieuwe wandelpaden zijn aangelegd, daarop is het dus verboden te mountainbiken. De aannemer heeft zijn best gedaan zo goed mogelijk aangetrilde en harde paden aan te leggen, hoewel hij daarbij niet echt is geholpen door het erg droge weer van de afgelopen periode. Het parcours zal zeker nog wat moeten worden “ingereden” voordat alle klimmen, afdalingen en bochtjes lekker gaan lopen. Dit “inrijden” moet wel met een beetje beleid gebeuren, de nieuwe paden kunnen namelijk ook zeer makkelijk in korte tijd kapot worden gereden. Iedere mountainbiker kan meehelpen aan het goed inrijden van het parcours door:

  • Gedoseerd en “rollend” te remmen en dus niet met geblokkeerde wielen de boel omploegen
  • Zoveel mogelijk de steile klimmetjes zittend te klimmen, geeft meer grip en minder doorslippende achterwielen
  • Als je toch moet afstappen en lopen zoveel mogelijk langs het pad lopen (wandelen/lopen maakt de paden alleen maar losser en lastiger)
  • Vanwege de veiligheid je aan de aangegeven rij-richting houden. Deze wijkt vaak af van wat je in het verleden gewend was van de oude route.

Als tip kunnen we je meegeven om even naar je bandenspanning te kijken. Vaak zien we rijders met zeer hard opgepompte banden rondrijden, en dat is geen fijne combinatie op de relatief droge, losse nieuwe paden. Een bandenspanning van ca. 1,8- 2,0 bar is ruim voldoende en bied veel meer grip en comfort. Probeer het eens!

Uiteraard willen we ook graag dat heuvel B zo snel mogelijk weer zo groen en begroeid wordt als voorheen. Dit betekent dat we als mountainbikers op onze eigen paden blijven en er niet naast gaan rijden of allerlei doorsteekjes gaan maken.

Skills park

Voor de ervaren mountainbikers wordt er de komende periode ook een skills park aangelegd. Bij de opening van de “normale” route in op 6 juni was het skills park nog niet gereed. Dus daarvoor nog even geduld. Het gebruik van het skills park is alleen voor ervaren mountainbikers met een goede techniek, en gebruik is volledig voor eigen risico.